Caracol

1   Caana
2   B-Groep
3   Centraal Akropolis
4   A-Groep
5   Zuid Akropolis
Niet op plattegrond: C-Groep

Caracol is de grootste Mayastad in Belize en pas in 1936 ontdekt. In 650 n.Chr. lag het bewoonde gedeelte van Caracol 10 kilometer om het centrum heen. Dat is meer dan het hedendaagse Belize city. Het bevolkingsaantal bedroeg meer dan 150.000 mensen dankzij het uitgebreide akkerbouw systeem en een uitgekiend stadsplan. Caracol betekent 'Slak' en is een van de meest ontoegankelijke ruines in Belize. Het levert wel veel wetenschappelijke gegevens. Je hebt toestemming nodig van 'Department of Archaelogy' en 'Forestery Department' om Caracol te mogen bezoeken. 

De grootste piramide in Caracol is 42 meter hoog en heeft de bases die even groot is als de grote piramiden van Tikal. De naam is 'Canaa' (hemel plaats) en is het hoogste mangemaakte gebouw in heel Belize. Caracol ligt midden in het regenwoud wat deze plaats nog mooier doet voorkomen dan het al is. Deze klassieke plaats staat bekent voor het gebruik van grote data hiŽrogliefen op ronde stenen altaren. Ook hier lieten de Maya's hun bouwkundige vaardigheden blijken en bouwden grote reservoirs en akkerterrassen. 

Veel inscripties zijn van 300 tot 600 n Chr. wat erop wijst dat Caracol rond 300 gesticht moet zijn en verder bloeide terwijl andere Mayasteden in verval raakten. Inscripties in Caracol vermelden ook dat Caracol en Tikal een doorlopend conflict hadden, waarbij ze elkaar telkens aftroefden. Na een oorlog in 562 n Chr. domineerde Caracol het gebied voor meer dan een eeuw. In 1986 werd een altaar gevonden bij een van de Balspelveld waarop een hiŽroglief stond van de militaire overwinning van Lord Water of Caracol.

In een tombe gevonden onder een bank in de voorkamer van Gebouw A3, een tempel die 16 meter hoog boven het Hoofdplein uittorent, bevatte een skelet met onder andere 9 kilo obsidiaan.

859 n Chr. is de laatste datum die gevonden word op stelle 10. Rond 1050 word Caracol geheel verlaten.